Времето във Варна

Въздухът във Варна

Анкета

Смятате ли, че Черноморието има нужда от нова регионална медия?
  • Да, всеки нов източник е полезен (53%, 8 Гласове)
  • Не, не чета новини (0%, 0 Гласове)
  • Може би да, но да няма друго освен местни новини (7%, 1 Гласове)
  • Да, но без политика (40%, 6 Гласове)
  • Не, информирам се от фейсбук групите в града (0%, 0 Гласове)
Общо гласували: 15 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 60
МВР

13-годишен бургазлия си призна прегрешенията пред полицията

От дома на 50-годишен мъж от бургаския квартал „Рудник“, разположен на ул. „Втора“, на 5 ноември били откраднати 1600 лв, съобщават от пресцентъра на МВР-Бургас. Крадецът е проникнал в жилището като е взломил PVC прозорец. В резултат на полицейските действия на служители от Пето Районно управление – Бургас e установен извършителя на кражбата. Това е 13-годишен младеж от същия квартал, който направил пълни самопризнания и върнал откраднатата парична сума. Работата по изясняване на цялостната му престъпна дейност продължава.

comment 0
visibility 75
компостиране на листа

Детските градини в Бургас ще компостират листата на двора

С нова еко инициатива се е заела Община Бургас. По примера на Германия и Швеция, децата от детските градини в града ще използват специално обособено място за събиране на литат и клонките, нападали в двора на забавачката, съобщават от общината. Събрани там, те ще се разградят до компост, който ще се използва след това за торене на почвата в дворовете. В дейността ще участват и учителите в дните, когато времето позволява дейности на открито. Специални гребла иръкавици ще бъдат осигурени за събиране на листата. Така децата ще разберат ползата от разделното събиране на биологичните отпадъци, компостирането и торенето на почвите. Друга полза от тази дейност е подобряването на физическата форма на участниците в нея.   

comment 0
visibility 53
Коледна украса

В Бургас се усеща вече коледния дух

Започна поетапното включване на коледните светлини в Бургас. Част от коледната украса по ул. „Александровска“ вече повдига празничния дух на бургазлии. Очаква се и монтирането на елхата. От общината напомнят, че между 4 и 8 декември ще се проведе Коледен базар на площад „Тройката“. Щандовете с греяно вино о коледни сладки ще са истински магнит за жителите и гостите на града. Да не забравяме, че предстои Никулден, който тази година ще бъде отбелязан нетрадиционно. Ве пак, няма да остане и без празнична програма, споделя Диана Саватева, зам.-кмет на Бургас. Цялата програма за отбелязване празника на Бургас е съобразена с противоепидемичните мерки.

comment 0
visibility 50
път

Ремонти по пътя Варна – Бургас затрудняват движението

Условията за шофиране в област Бургас са добри. Нужно е, обаче, повече внимание при шофиране по някои пътни отсечки в областта, съобщават от АПИ. По пътя Варна – Бургас от км 172+000 до км 184+000 в участъка Обзор – Баня движението трябва да се осъществява с повишено внимание заради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка. До 70 км/ч е ограничена скоростта по пътя Слънчев бряг – Бургас в участъка Ахелой – Поморие от км 215+600 до км 222+849 поради частични ремонтни дейности. Ограничена до 50 км/ч е скоростта в участъка Слънчев бряг – Бургас при обхода на град Поморие от км 222+849 до км 225+522 заради изграждане на второ пътно платно. Движението се осъществява в двете новоизградени платна. Временно движението по път ІІІ-208 през Айтоски проход от кръстовището за село Вишна до улица в село Дъскотна от км 67+068 до км 69+625 е ограничено заради ремонт на асфалтовата настилка. Oбходният маршрут е по пътя село Вишна – село Планиница – село Дъскотна и обратно. Движението път III-6008 Лукойл – Камено от км 7+700 до км 13+000 е ограничено поради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Обходният маршрут е по път I-6 Карнобат – Бургас – АМ „Тракия“ – Камено. Всички посочени участъци са сигнализирани с пътни знаци.

comment 0
visibility 35
вода

Центърът на Бургас остава без вода

Заради сторително-ремонтни дейности, райони в централната част на Бургас ще останат временно без вода на 17 ноември, съобщават от ВиК - Бургас От 09.30 до 12.00 часа ще бъде спряно водоподаването в следните участъци - на ул. „Славянска“ в участъка от ул. „Д-р Нидер“ до бул. „Богориди“; - на ул. „Софроний“ в участъка от ул. „Славянска“ до ул. „Цар Симеон 1“; - на ул. „Морска“ в участъка от ул. „Д-р Нидер“ до бул. „Богориди“. В същия часови пояс ще бъде спряно водоподаването и в района на бл. 39 и бл.40 в ж.к. „Славейков“.

comment 0
visibility 50
Пожарна

Включен електрически уред причини пожар в кв. „Черно море“

Сигнал за възникнал пожар в помещение на частна фурна, разположено в бургаския квартал „Черно море“ е получен на 17 ноември, съобщават от Пресцентъра на МВР-Бургас. Огънят е потушен от един противопожарен екип. Вероятна причина за инцидента е забравен включен електрически уред в помещението. От огъня са обгорели няколко фурни и стелажи. Няма данни за умишлен палеж. Работата по случая продължава от служители на Пето Районно управление – Бургас.

comment 0
visibility 48
Бургаска опера

Бургаската опера подновява дейността си

След двуседмична почивка Бургаската опера отново работи, съобщават от културната институция. Днес репетициите бяха подновени. Заради сложната епидемична обстановка, за две седмици всички артисти работиха в къщи. Днес всички музиканти, балетисти, солисти, служители на операта са на работните си места. Предстои Камерен концерт на 18 ноември. Диригент е Цанислав Петков. Ваня Златева е концертмайстор. Зрителите ще слушат  сюита "Дон Кихот" от Телеман, "Малка нощна музика" от В.А. Моцарт, "St. Paul's Suite", Op.29 No.2 от Г. Холст. Концертът "Primadonna - Donna - Donna" ще се състои на 20 ноември. В него участие ще вземат солистите - Мария Цветкова - Маджарова - сопран, Нона Кръстникова - сопран и Йоана Кадийска - мецосопран. В програмата са включени произведения на Гуно, Бизе Масне, Верди, К. Вайл, Б. Бритън, Ф. Пуленк, В. Хърбърт, Дж. Гершуин. Билети могат да се купят от касата на операта. Залата ще се пълни на 30%, както са разпоредбите за безопасност.

comment 0
visibility 48
Дървото на толерантността

Деца от две забавачки отбелязаха Световния ден на толерантността

Децата от две детски градини в Бургаско - ДГ "Пролетна дъга" - Маринка и ДГ "Теменуга" – Равнец – отбелязаха Деня на толерантността със своеобразен хепънинг, съобщава Община Бургас. Чрез видеоконферентна връзка децата от двете забавачки изработиха и украсиха дърво на толерантността. То бе украсено с цветните отпечатъци на техните ръце. Проектът цели са се създаде трайна взаимопомощ между образователните институции. Ще се постигне развитие на социалните и междуличностните умения на децата, включвайки се в съвместни творчески дейности. Взаимодействайки си интерактивно, децата развиват езиковите си умения, бързо взимане на решения, изобретателност, визуално учене и работа в дигитална среда. Днешните дейности са в изпълнение на националната програма "Успяваме заедно", модул 3 - "Обединени за качествено предучилищно образование".

comment 0
visibility 44
Мобилна станция

Въздухът в Бургас с добро качество през изминалата седмица

Не са установени нарушения на качеството на въздуха в Бургас, информират от Обшина Бургас. Няма и регистрирани наднормени концентрации на контролираните прахови и газообразни замърсители. Такива са събраните данни от пунктовете за мониторинг за седмицата 09 - 15 ноември. В този период на територията на Община Бургас са работили 2 автоматични станции, 1 ДОАС система OPSIS и 1 Мобилна станция за контрол качеството на въздуха. Извършено е проследяване на концентрациите на замърсителите серен диоксид, азотен диоксид, азотен оксид, сероводород, въглероден оксид, озон, толуен, ксилен, фини прахови частици, бензен и стирен.

comment 0
visibility 56
МВР

Заловиха апашите, откраднали крупна сума и злато от жилище в Бургас

На 10 ноември от частна къща, разположена на бургаската улица „Страцин“, чрез взлом са били откраднати 23 000 лв и 150 гр. златни накити, съобщават от Пресцентъра на МВР-Бургас. Извършителите са установени и задържани – това са двама криминално проявени бургазлии ,на възраст 19 и 24 години. Те направили пълни самопризнания и върнали откраднатите златни накити и част от паричната сума. Служителите на Първо Районно управление – Бургас продължават работа по случая.

comment 0
visibility 57
ОУ"Васил Априлов"

В бургаското училище „Васил Априлов“ родители заместват отсъстващи учители

В бургаското училище „Васил Априлов“ са решили проблема с недостигащите учители, съобщават от БТВ. Родители заместват  отсъстващите по болест учители и преподават на учениците. Въпреки, че в бргаското училище в клас са само учениците ор начален курс, учителите са недостатъчно. 11 от преподавателите в училището са болни. След като от инспектората изпращат заместващ външен учител и той се оказал родител, решили, че идеята да разчитат на помощта на квалифицирани родители е добра. С „новия преподавател“ се сключва договор за заместване и проблемът отпада. Вече има 6 родители, които имат нужната квалификация и влизат в клас, за да преподават, вместо болните учители.  

comment 0
visibility 100
Димитър Николов

Димитър Николов: Ако Йорданка пожелае, ще бъде настанена в общинско жилище

Кметът на Бургас Димитър Николов реагира почти мигновено на репортажа на БТВ, в който Йорданка Желязкова, санитарка в COVID отделение на УМБАЛ, споделя как съселяните ѝ не я допускат да се прибира след работа, а внуците ѝ са отстранени от училище. В пост в социалната мрежа бургаският кмет заявява, че при желание от страна на Йорданка, тя ще бъда настанена веднага в някое от общинските жилища. Той сподля, че е изпитал срам от тази реакция на жителите на село Равнец. Димитър Николов пише, че жители на Равнец са се свързали с него, за да помолят да не се слагат по един знаменател всички в селото и те никога не биха помислили да постъпят така. Ще бъде направена проверка и в училището. Ако внуците на Йорданка са отстранени от училище със заповед на директора без представен болничен лист или друга основателна причина, ще има санкции.

comment 0
visibility 51
откраднатите снимки в центъра на Бургас

Посегнаха на изложбата „100 години Черноморски фар“ в центъра на Бургас

Откраднати са две пана на изложбата „Черноморски фар“ - 100 години пазим традициите на доброто слово“, разположена в центъра на Бургас, съобщава Бургас Инфо. По-конкретно изложбените платна са подредени по улица „Александровска“ от Община Бургас в посока „Тройката“. Историята на изданието е разказана по формата на снимки и текст от 1920 г. насам, подредени на шест стойки. Изложбата беше открита на 11 септември. Вече два месеца не са възниквали проблеми. В петък две от паната, касаещи периода на социализма след 50-те и 60-те години, са изчезнали. За съжаление, камерите, които са разположени в района, не наблюдават точно мястото на изложбата. Липсващите снимки ще бъдат експонирани наново, споделят от редакцията на „Черноморски фар“.

comment 0
visibility 278
Стоп кадър

Санитарка в COVID отделение не се прибира, не я искат в селото

Жителка на село Равнец, която работи като санитарка в COVID отделение в бургаската университетска болница, не може да се прибере в къщи. Съселяните ѝ не я искат в селото, заради непрекъснатия ѝ контакт със заразени с опасния вирус, съобщава БТВ. Докато е на дежурства, се налага да спи навън. Оказва се, че не само жената е подложена на тормоз от съселяните си. Внуците ѝ, които са първокласници, са отстранени от училище. Санитарката в попаднала в Ковид отделението, след командировка от хирургичното отделение за 45 дена. От този момент нататък, в Равнец се надига недоволство. Йорданка Желязкова остава да спи в отделението, но недоволството не спира. В сряда и двете деца са отстранение от часовете. Хората искат санитарката да не се прибира в селото докато работи в Ковид отделението.

comment 0
visibility 77
КАТ

Санкции след първия етап на акция „Зима” в Бургас

За една седмицата служителите от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас са провели специализирана полицейска операция по безопасност на движението, съобщават от пресцентъра на МВР-Бургас. Тя включва няколко направления :      спазване на изискванията за скоростен режим, съблюдаване на пътната маркировка от велосипедисти и пешеходци  отнемане предимството на пешеходци, пресичащи по пешеходни пътеки  На територията на Бургас – град са установени 880 нарушения на скоростта. От тях в 5 случая превишената скорост е над 50 км./ч. - водачите ще бъдат санкционирани с лишаване от правоуправление и парична глоба. С глоба в размер на 30 лв. са глобени 20 велосипедисти. Основните нарушения, извършвани от тях, са две: управление на велосипед без оборудване преминаване през зони за пешеходци без велосипедиста да избутва велосипеда / най-вече ул. Александровска” и ул. „Богориди”/. За непреминаване на указаните за целта места за седмицата в Бургас са санкционирани 20 пешеходци, а един водач на автомобили са наказани за отнемане предимството на пешеходец. Служителите, ангажирани с провеждането на първия етап от акция „Зима” на територията на Бургас – град, са проверили 100 водачи, като са санкционирали 16 от тях, шофирали неизправни МПС. Акцията продължава с втори етап „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, която е насочена към   пешеходците   и   поведението   на   водачите   спрямо пешеходците.