Кметът иска пари от община Бургас за медицинска апаратура, предпазни средстав и облекла за болниците

Димитър Николов

Снимка: Фейсбук Димитър Николв

Кметът Димитър Николв е внесъл днес извънредна докладна записка, с която отправя искане за отпускане на допълнителни средства от общинския бюджет за обезпечаване на противоепидемичните мерки до края на годината, съобщават от Община Бургас.

Средствата ще се използват за покупка на нова специализирана медицинска апаратура, защитни облекла и предпазни средства, които ще задоволят нарастващите нужди на лечебните заведения в Бургас.

Има приложен и отчет за дейностите от началото на пандемията през март до настоящия момент, свързани с обезпечаване на противоепидемичните мерки и изразходваните средства от бюджета на Общината и тези от дарителската сметка.

Докладната записка е спешна заради непрекъснато нарастващия брой пациенти, което увеличава необходимостта от осигуряване на допълнителен капацитет в лечебните заведения за болни от Ковид от защитно облекло, лични предпазни средства и нова медицинска апаратура.

Посочено е още, че от началото на пандемията противоепидемичните дейности са насочени в изпълнение на няколко основни вида дейности - извършване на  дезинфекция /на автобуси и спирки, на детски и спортни площадки, улици, мобилни мивки, диспенсъри и др./, осигуряване на защитно облекло и лични предпазни средства на лекарите на първа линия, осигуряване на тестове за изследване, на апаратура за обезпечаване лечението на пациенти с Ковид и създаване на Общински социален фонд COVID-19 за финансово подпомагане разходите за храна и медикаменти на нуждаещи се граждани.

През есента, с решения на Общинския кризисен щаб, са осъществени още редица дейности като осигуряване на бързи антигенни тестове за училища, детски градини, социални и здравни заведения, увеличаване броя на лечебните заведения с Ковид отделения, създаване на "триажни центрове" за прием на пациенти с коронавирусна инфекция, осигуряване на медицинска апаратура - бронхоскоп, инфузионна помпа, пациентски монитори, дефибрилатор, аспирационна помпа, безконтактни термометри, апаратура за образна диагностика, апарат за хемодиафилтрация и ЕКГ апарат.

Основен акцент в работата на Общински кризисен щаб по време нанастоящата, втора, епидемична вълна, е обезпечаване лечението на пациентите, при продължаване на всички останали противоепидемични дейности. Това се налага от непрекъснато увеличаващия се брой заболели пациенти и необходимостта от болничното им лечение.

 

Времето във Варна

Въздухът във Варна

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Смятате ли, че Черноморието има нужда от нова регионална медия?
 • Да, всеки нов източник е полезен (53%, 8 Гласове)
 • Не, не чета новини (0%, 0 Гласове)
 • Може би да, но да няма друго освен местни новини (7%, 1 Гласове)
 • Да, но без политика (40%, 6 Гласове)
 • Не, информирам се от фейсбук групите в града (0%, 0 Гласове)
Общо гласували: 15 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968

Коментари

Последни

Виж също

close

Община Несебър отново се включва в коледната кампания: „Операция:......

Община Несебър, посредством Център за обществена подкрепа-Несебър, за шеста година ще се включи в коледната кампания &bd...

Прочети още keyboard_arrow_right