Времето във Варна

Въздухът във Варна

Анкета

Смятате ли, че Черноморието има нужда от нова регионална медия?
  • Да, всеки нов източник е полезен (53%, 8 Гласове)
  • Не, не чета новини (0%, 0 Гласове)
  • Може би да, но да няма друго освен местни новини (7%, 1 Гласове)
  • Да, но без политика (40%, 6 Гласове)
  • Не, информирам се от фейсбук групите в града (0%, 0 Гласове)
Общо гласували: 15 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 106
коронавирус

Варна с 57 случая на COVID-19 при 1225 за страната

1225 са новите случаи на COVID-19 в страната през изминалите 24 часа. Направени са общо 5 457 PCR теста, според данните в Националната информационна система. Добра новина е, че 485 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 20 530. 2680 са хоспитализираните пациенти, от които 169 се намират в интензивното отделение. Починали са 19 заболели. Разпределението по области на пациентите е: Благоевград - 68, Бургас - 16, Варна - 57, Велико Търново - 17, Видин - 19; Враца - 32, Габрово - 19, Добрич - 8, Кърджали - 9, Кюстендил - 31, Ловеч - 13, Монтана - 9; Пазарджик - 22; Перник - 39, Плевен - 11, Пловдив - 68, Разград - 22, Русе - 7, Силистра - 11, Сливен - 24, Смолян - 3, София област - 58, София (град) - 575, Стара Загора - 24, Търговище - 17, Хасково - 13, Шумен - 31, Ямбол - 2.

comment 0
visibility 104
коронавирус тестове

158 нови случая на Covid-19 във Варна

За последните 24 часа в страната има 2891 новорегистрирани случая с коронавирус инфекция, починалите са 29, а излекуваните 182. Направени са 12 634 PCR теста, според Единния информационен портал. В момента има активни 29910 случая, като 2447 са хоспитализирани, а в интензивни отделения за 165.

comment 0
visibility 81
МВР

ОД на МВР - Варна с масови проверки за спазване на противоепидемичните мерки

Служители на ОД на МВР - Варна ще следят стриктно за спазването на последната заповед на министъра на здравеопазването, с която се преустановяват посещенията в дискотеки, пиано - барове, нощни барове и други нощни заведения за развлечение на закрито. Ще се извършват масови проврки за изпълнението на въведените противоепидемичните мерки и при констатиране на нарушения, същите ще бъдат санкционирани.

comment 0
visibility 75
МВР

537 проверени за спазване на домашна карантина във Варна и областта

На 29 октомври служители на ОД на МВР – Варна са осъществили 537 проверки по адреси на лица, поставени под задължителна домашна карантина на територията на Варна и областта, съобщават от пресцентъра на МВР. Била им е наложена задължителна карантина, тъй като са били в контакт със заразени с коронавирус граждани или са пристигнали от рискови дестинации. Няма установени нарушения.

comment 0
visibility 97
Д-р Семир Абумелих

Собственик на болница в Бургас прави платформа за свободните легла за COVID-19 в страната

Бургаският лекар и собственик на болница Семир Абумелих е готов да създаде със собствени средства Единна информационна система за свободните болнични легла в Бургас и страната за пациенти с COVID-19.  Това ще бъде една адекватна система, която ще предотврати разкарване и обикаляне на линейките с болни пациенти. Тя ще информира за леглата в цялата страна.  Системата представлява един координационен сайт между болниците и да се знае, къде има свободни легла, Спешна помощ и пациентите да се ориентират бързо и адекватно. "Наплива е толкова голям, че и паниката е голяма. Обикалянето води до агресия, хората искат да влязат в болница, няма място. Един такъв общ портал ще е много полезан", обясни лекарят, който е бивш депутат.  Той обясни, че вчера за около час са се организирали и са направили група. В нея всяка болница пише по 4 пъти на ден колко свободни легла има. В групата са включени и Спешна помощ и триажите. "Това може да стане с малко пари и да се реши проблема. Вчера лично кметът ми звънна, което означава, че и Общинсикя щаб работи." В София има хиляди IT специалисти и не е трудно да направи един сайт, и да се регистрира колко интензивни и терапевтични легла има. Трябва един администратор и това го вижда цялото население. "Паниката е толкова голяма, колкото самата болест. Това е един елементарен медицински GPS. Ние сме уневирситетска болница и се реорганизирахме и станахме инфекциозна за 10 дни", каза д-р Абумелих.  Той също призова доброволци да помогат в болницата. Едните са тези, които винаги се отзововат при нужда, а другите са излекувани пациенти от COVID-19, които имат антитела. Те знаели какво се случва в отделението и могат много да помогнат.

comment 0
visibility 83
коронавирус

Варна трета в страната със 160 случая на COVID-19 за денонощие

2 689 са случаите на COVID-19 при направени 11 376 теста през последното денонощие. Забелязва се известно намаляване на новозаразените със 71 случая в сравнение с вчера, според данните на Единния информационен портал. Общият брой на починалите с коронавирус е 1225, включително 28 нови смъртни случая. 2 376 са вече пациентите с коронавирус, настанени в болница, от които 167 в интензивно отделение. Броят на излекуваните през последното денонощие е 536. София е начело на класацията с новозаразени с 1048 души, следвана от Пловдив с 268 души и Варна със 160. От днес всички нощни заведения, дискотеки и клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито на територията на Варненска област затварят до 13 ноември, включително. Такова е решението е на областния кризисен щаб, съобщава областния управител Стоян Пасев. До 10 ноември, включително, ще бъдат затворени и пенсионерските клубове. В спортните зали, физкултурни салони и площадки в училищата  няма да се допускат външни посетители до 10 ноември. Преустановява се плановият прием и плановите операции в лечебните заведения със заболеваемост към 25.10. над 123 души на 100 000 население до 30 ноември. Присъстващите на сватби и кръщенета могат да са до 10 души с дистанция от 1,5 метра между тях. В заведенията за обществено хранене да се осигури дистанция от 1,5 метра между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси и максимум 6 души могат да се настанят на маса. На пазари, тържища и други сходни места трябва да се осигури дистанция от 1,5 метра между сергии, маси, подвижни павилиони, щандове. Задължителна е организация за еднопосочно движение на клиентите. Театрите и киносалоните ще работят с 50% заетост.  

comment 0
visibility 53
коронавирус

2760 положителни на COVID-19 днес, 146 във Варна

Поредният рекорд от новозаразени е отбелязан за последното денонощие – 2760, сочи  Единния информационен портал. Направени са 9946 теста, което прави 27,7% заразени. Починалите в страната са 36. Класацията с брой заразени за последните 24 часа води столицата с 1074 души, следват я Пловдив с 206 и Благоевград със 160 случая. Заразените във Варна са 146, а в Бургас – 87. Повече от 2300 души са в болници, 162 са в интензивни отделения. Излекуваните за денонощието са 216. Припомняме, че от днес за две седмици са в сила новите мерки за ограничаване разпространението на вируса.

comment 0
visibility 74
Полицейски бус

535 проверки за спазване на карантината във Варна и областта

535 проверки по адреси на лица, поставени под задължителна домашна карантинаса извършили днес служители на ОД на МВР – Варна, съобщават от пресцентъра на МВР. На лицата е наложена задължителна домашна карантина, тъй като са били в контакт със заразени с коронавирус граждани или са пристигнали от рискови дестинации. При днешните проверки не са установени нарушения.

comment 0
visibility 65
болнично легло

10% от леглата във Варненските болници преустройват за COVID-19

Във всяко лечебно завдение във Варна и областта ще реорганизира 10% от легловата си база за лечение на Ковид болни, съобщават от Областния медицински щаб. Това е и първата и най-важна задача, с която трябва да се справи щаба. Медицинският щаб ще координира действията на болниците да се осигурят достатъчно места за лечение на пациенти с коронавирус. В щаба участват директорите на всички лечебни заведения във Варна.

comment 0
visibility 125
Здравен министър Ангелов

Варна синхронизира мерките с новите разпоредби

Вчера бе публикувана информация от Община Варна за въвеждане на по-строги мерки за овладяване на епидемията от коронавирус в града. Днес тези мерки се допълват с валидните от 29 октомври мерки за цялата страна. Според Заповед № РД-01-626/27.10.2020 г. на здравния министър от 29 октомври 2020 г. до 12 ноември 2020 г. се въвеждат следните противоепидемични мерки: - Преустановяват се груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица. Изключение се допуска за дейностите по интереси и занималните за ученици в начален и прогимназиален етап на образование. - Преустановяват се присъствените занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие. - Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при участие на не повече от 30 души. - Допуска се провеждането на културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при заетост на местата до 30%. - Колективните и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер на закрито и открито се провеждат без публика. - Преустановяват се посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощен барове, клубове и др. подобни нощни заведения за развлечения на закрито в цялата страна; - Заведенията за хранене и развлечения - ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, трябва да осигурят дистанция от 1,5 метра между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси. Не се допускат повече от 6 души на маса. - Собствениците и управители на обекти с обществено предназначение, търговски, административни и други обекти, предоставящи услуги на гражданите, трябва да създадат организация, така че да не се допускат повече от 1 човек на 3 кв. м. в съответния обект. - Преустановяват се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти. - На всички пазари, тържища и базари на открито и закрито се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 метра между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице. - Преустановява се плановия прием в областите в червената и оранжева зона.Това не се отнася и за дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

comment 0
visibility 91
коронавирус

Варна със 169 случая на COVID-19 от 2569 в страната за последното денонощие

Варна се нарежда на трето място в страната по случаи с COVID-19 след София и Пловдив. За последното денонощие са установени 169 заразени, според данните в Националната информационна система. В цялата страна новите случаи са 2569 при направени 11 226 PCR теста. Вече 42 701 е общият брой на потвърдените случаи, от които 22 597 са активни. Броя заразени по населени места е: Благоевград - 91; Бургас - 101; Варна - 169; Велико Търново - 37; Видин - 13; Враца - 53; Габрово - 32; Добрич - 15; Кърджали - 54; Кюстендил - 35; Ловеч - 16; Монтана - 22; Пазарджик - 26; Перник - 25; Плевен - 63; Пловдив - 230; Разград - 31; Русе - 98; Силистра - 6; Сливен - 19; Смолян - 6; София област - 69; София (град) - 1085; Стара Загора - 81; Търговище - 39; Хасково - 32; Шумен - 95; Ямбол - 26. Излекуваните за последните 24 часа са 294. В болница са настанени 2 217 души, а 145 са в интензивните отделения. 25 са починалите за последното денонощие.

comment 0
visibility 97
Буферен център Бургас

Втори буферен център разкриха в Бургас

Центърът за Covid-19 ще бъде разширен изолатор на Спешното отделение към университетската многопрофилна болница в Бургас. Единствено пациенти със съмнения за коронавирус ще бъдат преглеждани в буферния център, докато излязат окончателните резултати от тестовете им.  Работи се по единна информационна система, чиято идея е онлайн по бърз и удобен начин да насочва болните от Covid-19 към най-близкото лечебно заведение със свободни легла. Идеята е пациентите да не бъдат разкарвани между болниците. Въпреки разкритите два буферни центъра, продължава недостига на медици в борбата с Covid-19 в Бургас.

comment 0
visibility 69
Проверка за спазване на карантината във Варна

304 са проверените за спазване на карантината във Варна и областта

Служители на вътрешното министерство са проверили 304 адреса на лица, които са поставени под задължителна домашна карантина. Причината за карантината е контакт с граждани или пристигнали от рискови дестинации. Установени са две нарушения и са образувани производства. Разследванията, започнати по време на извънредното положение заради Covid-19 са на специален отчет от Апелативна прокуратура - Варна.

comment 0
visibility 93
Заседание на Общински съвет Бургас

Затягане на мерките в Бургас при 120 болни на 200 000 души

Обмисля се въвеждането на по-строги мерки срещу разрастването на заразата от коронавирус в Бургас, съобщава кметът на града Димитър Николов. От РЗИ-Бургас са категорични, че промяната на мерките ще е наложителна, когато инфектираните станат 120 на 200 000 души. Това ще вкара града в червената зона. Вероятно ще се ограничи дейността на пенсионерските клубове и ще се определи часови диапазон, в който да пазаруват хората над 65-годишна възраст. Решение за необходимите и адекватни мерки ще се вземе на заседанието на Общинския кризисен щаб. Не достигат медици, за да заработи вторият буферен център в УМБАЛ Бургас, каза бургаският кмет. Търси се вариянт за осигуряване на лекари. Има апел към медиците, които практикуват в доболнична помощ, да поемат дежурства.

comment 0
visibility 229
коронавирус

Варна затяга мерките за овладяване на заразта с COVID-19

Варна е сред градовете с най-много положителни резултати на заразени с коронавирус през последното денонощие – 106, на фона на 2243 заразени в цялата страна. Така градът се нарежда на 4 –то място по брой заразени след Благоевград. Това наложи управата на града да вземе решение за налгане на крути мерки. На своето заседание на 26.10.2020г.,понеделник, Областният кризисен щаб във Варна на основание Заповед №РД-01-619/ 23.10.2020 г. на министъра на здравеопазването относно въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на Република България, считано от 25.10.2020 г. до 30.11.2020 г., във връзка с повишения брой на доказано регистрирани с COVID-19 граждани на територията на област Варна (в периода от 12.10 до 25.10.2020г. включително, увеличаване на заболеваемостта 123 човека на 100 000 население в област), с цел намаляване разпространението на вируса, предлагам въвеждането на следните временни противоепидемични мерки на територията на област Варна: Посещенията в дискотеки, пиано-бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито не се допускат за периода 30.10.2020 – 13.11.2020г. включително. Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ за област Варна със заболеваемост към 25.10.2020г. над 123 човека на 100 000 население в срок до 30.11.2020 г. Преустановява се дейността в клубове на пенсионери на територията на област Варна, с цел запазване здравословното състояние на рисковата група за срок от 27.10.2020 г. – 10.11.2020 г. включително. Директорите на училища да преустановят достъпа на външни лица до физкултурните салони и спортните площадки на поверените им училища за срок от 27.10.2020 г. – 10.11.2020г. включително. Създаване на организация и контрол за недопускане в обекти с обществено предназначение, търговски и други обекти, в това число общински учреждения, които предоставят услуги на гражданите, на повече от 1 човек със защитна маска на лицето на 2,5 m2 площ с цел недопускане струпване на лица. Сключването на граждански бракове и кръщенета да се осъществява в присъствието на съответното длъжностно лице по гражданско състояние и гости в залата до 10 души, но при спазване на физическа дистанция от 1,5 м., както и всички противоепидемични мерки. В заведенията за обществено хранене да се създаде организация за осигуряване на дистанция от 1,5 м. между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси и недопускане на повече от 6 души на една маса. Осигуряване на физическа дистанция на пазари, тържища и други сходни места чрез въвеждане на дистанция от 1,5 м. между сергии, маси, подвижни павилиони, щандове и др. Създаване на организация за еднопосочно движение на гражданите. Задължително носене на защитни маски за лице от лицата на пазари, тържища и други сходни места. Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват обект с обществено значение, търговски и др., които предоставят услуги на гражданите, да прилагат всички противоепидемични мерки – спазване на дистанция, осигуряване на дезинфектант, организиране на контрол за носене на защитни маски и поставяне на видно място информационни табели за задължително спазване на дистанция, хигиена на ръце и носене на защитни маски. При промяна на епидемичната обстановка, мерките могат да бъдат променяни или допълвани. Решение 5, 6, 7, 8, 9 и 10 влизат в сила от 00.00 часа на 27.10.2020г. до 00.00 часа на 11.11.2020г. Изпълнението и контрола върху тях се възлага на Директор РЗИ-Варна и кметове на общини.