Времето във Варна

Въздухът във Варна

Анкета

Смятате ли, че Черноморието има нужда от нова регионална медия?
  • Да, всеки нов източник е полезен (53%, 8 Гласове)
  • Не, не чета новини (0%, 0 Гласове)
  • Може би да, но да няма друго освен местни новини (7%, 1 Гласове)
  • Да, но без политика (40%, 6 Гласове)
  • Не, информирам се от фейсбук групите в града (0%, 0 Гласове)
Общо гласували: 15 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 143
кръгови на село Долище

Готово е кръговото на село Долище

Кръстовището на село "Долище" вече е кръгово кръстовище, инфомира Иван Портних. Причината са множество станали катастрофи, след което са взети мерки по изграждането на кръгово движение.  

comment 0
visibility 94
type-photo.svg
Ремонт на Читалище в Галата във Варна

Започва ремонт на Читалище "Васил Левски" на Галата

Ремонтът предвижда обновяване на фасадата, всички зали и помещения, осветление врати, както и концертната зала, информира Иван Портних. Очаква се да бъдат обновени още тоалетните, сцената, балкона, настилките, а също така и цялостно пребоядисване. След ремонта ще бъде отворен "Морски образователен център". Той ще бъде предназначен за деца и ученици с интерес към морските науки и ще се помещава на първия етаж. Проектът ще се осъществи по програмата за морско дело и рибарство 2014-2020.

comment 0
visibility 85
район Одесос

Район „Одесос“ във Варна със символичен празник

Варненският район „Одесос“ празнува днес официалния си празник символично, съобщават от администрацията на района. Заради усложнената обстановка няма да се проведе концерта „Талантите нямат възраст“, който е традиционен за всеки празник на района. Няма да се състои и денят на отворените врати. Ще бъде издадена деветата книжка с част от историята на район „Одесос“. Та описва развитието на банките и бановото дело до 9 септември 1944 г. Има информация за стопанското дело във Варна, което способства Варна да стане търговски център. Още през 1878 г в границите на днешния „Одесос“ са установоени първите български административни и съдебни власти. Датата 23 октомври е обявена за официален празник на района през 2012 г. Районният кмет Георги Недев направи празнично обръщение към жителите на района и пожела здраве и вяра на всички, както и надежда следващата година празникът да се отбележи в голямата зала на Фестивалния и конгресен център

comment 0
visibility 57
Дезинфекция в Бургас

Спешни дезинфекции на обществени места в община Бургас

Извършена е спешна дезинфекция на около 70 обекта срещу разпространението на Covid-19 в община Бургас, съобщават от общинската администрация. Такива обекти са училища, детски градини, сгради с медицинско предназначение, административни сгради с обществено предназначение, офиси на фирми и имоти на физически лица. По разпореждане на кмета на Бургас Димитър Николов е запонала дезинфекция и на обществени места с голям поток – паркове, спирки на градския транспорт и алеи. Дезинфекция на закрити обекти се прави след подаване на заявка. След обработка се издава протокол. Използва се препарат АДВ - алкилдиметил бензил амониев хлорид, който е с бактерицидно, фунгицидно и пълно вирусоцидно действие. Лицензиран е и е нужен 1 час, за да въздейства. Дейността се осъществява от  висококвалифицирани дезинфектори с УЛВ аерозолни генератори, позволяващи фините аерозолни капчици да проникнат навсякъде в помещенията и така да се постигне максимална дезинфекция.

comment 0
visibility 28
премахване на незаконни сметища

Премахнаха две нерегламентирани сметища в община Бургас

Разчистени са две нерегламентирани сметища край пътя за Сарафово, в района на Солниците, съобщава Бургас.бг. Почиставането е започнало след направена публикация в социланата мрежа. На място са намерени части от автомобили, стари мебели, пластмасови бутилки и други предмети. За такива отпадъци се изисква рециклиране, тъй като не се разграждат. Използването на нерагламентирани сметища е нарушение на закона за опазване на околната среда и се санкционира с голба до 5000 лв. От община Бургас апелират за отговорно отношение и подаване на сигнал, когато се засече подобна нередност. Вече са съставени актове на нарушители, благодарение на видеонаблюдението при контейнерните площадки.

comment 0
visibility 30
лични документи

Ново работно време на звено „Български документи за самоличност“ във Варна

Има промяна на работното време с граждани на центровете „Български документи за самоличност“ във Варна, съобщават от ОД на МВР – Варна. От 19 октомври, понеделник, центровете „Български документи за самоличност“ в сградата на ОД на МВР – Варна и районните управления в града и областта ще работят с граждани от  08:30 до  17:30 часа с почивка от 30 минути на обяд за дезинфекция и проветряване на помещенията, съобщават от Областната дирекция.

comment 0
visibility 39
облагородени междублокови пространства

Финансират етажни собствености във Варна за озеленяване

Очаква се сключването на 3 нови договора за финансиране на озеленяване на градинките край блоковете между кметството на район „Приморски“ Варна и етажни собствености с одобрени проекти за облагородяване на площи, съобщават от районнта администрация. Вече 7 етажни собсвености са финансирани за облагородяване на прилежащите им зелени площи.  Тъй като поддръжката на облагородените площи е ангажимент на етажната собственост в следващите 3 години, комисията периодично извършва проверки. За момента всички етажни собствености, получили финансиране, се грижат добре за зелените площи. 7-те етажни собствености са красиво озеленени, засяти са трайни растения, има поливна система, оформени са кътове за отдих, монтирана е паркова мебел.

comment 0
visibility 16
Подарък луковици

600 холандски лалета получи Варна

Още 600 лалета получи Варна като подарък от Нидерландия, споделя в социалната мрежа кметът на Варна Иван Портних. Н. Пр. Беа Тен Тъшър, посланик на страната у нас, лично е дарила луковиците, които ще бъдат засадени. Поводът за този жест е 110-годишнината от началото на дипломатическите отношения между Република България и Кралство Нидерландия. Лалетата са с цветовете на българския трибагреник. Техния цъфтеж е през пролетта, в зависимост от климатичните условия. Варненският кмет благодари за прекрасния жест и подчерта, че варненци ще видят резултата напролет. Припомняме, че Община Варна вече два пъти получава подарък луковици от лалета, изпратени от Дордрехт. Те са засадени пред в Морската градина, пред сградите на музея и общината, но част от тях станаха жертва на вандалски прояви. Кметът призова варнанеци да пазят цветята, за да им се радват всички.

comment 0
visibility 17
Награждаване в конкурсите

Меглена Плугчиева и проф. Жанета Георгиева с приз „Достойна варненка“

Варненският кмет Иван Портних раздаде чест от призовете на Асоциация „Да съхраним жената“ и на Асоциация „Образование, иновации и развитие“, съобщава пресцентъра на Община Варна. Асоциациите са домакини и инициатори на общественото номиниране, класиране и награждаване на достойните хора, дали ярък принос за Варна. Призът „Достойна варненка“ отиде при д-р инж. Меглена Плугчиева и проф. д-р Жанета Георгиева. Наградите за „Жена предприемач и мениджър 2020“ отидоха при: Вяра Николова - категория „Жена предприемач“ в сферата на частното образование и обучение, собственик и управител на езикова школа „Материка“; Мила Маврова - категория „Жена мениджър“ в сферата на изкуството и културата, управител на фондация „Звезди в изкуството“; Светлана Йосифова – категория „Арт-предприемач“ в творческата работа с деца, управител и собственик на сдружение за творческа дейност и интеграция „Арт-Визия. Наградите за „Млад предприемач и мениджър 2020“ бяха връчени на: Стилиян Кърджилов, Александър и Катерина Зарчеви и Майя Атанасова. Дадени бяха и сертификати на младежи и девойки, успешно приключили обучението си по проект „Варненска Академия за Младежко Предприемачество“. Събитието има финансовата подкрепа на Община Варна.

comment 0
visibility 36
Район Приморски

Кметството на район „Приморски“ с намалено работно време в петък

Кметството на варненския район „Приморски“ ще работи с граждани в петък само до 15.30 ч., съобщават от администрацията на района. Причината за намаленото работно време е обработката на публичната зона с с антибактериален и антивирусен нанопродукт за дълготрайна защита. Целта е да се осигури защита на повърхноостите за 1 година и да се гарантира предпазването на посетителите на сградата от заразяване. Преппаратът, който ще се използва  унищожава и предпазва от бактерии, гъбички, плесени дълготрайно.

comment 0
visibility 52
Ремонтирани междублокови пространства в "Погребите"

Ремонтираха междублокови пространства на варненския квартал „Погребите“

Направени са мащабни ремонти на междублокови пространства в района на Погребите, става ясно от публикация в социалната мрежа на кмета на Варна Иван Портних. Направени са нови тротоари, паркоместа, преасфалтирани са улици. В квартала от години не е правено нищо за обновяване на  инфраструктурата. Очаква се втори етап, в който ще бъдат изградени още паркоместа. По молба на хората от района се прави и по-висока ограда на футболното игрище, за да не прескачат топки към съседната детска площадка. Работата продължава, пише варненския кмет.