Времето във Варна

Въздухът във Варна

Анкета

Смятате ли, че Черноморието има нужда от нова регионална медия?
  • Да, всеки нов източник е полезен (53%, 8 Гласове)
  • Не, не чета новини (0%, 0 Гласове)
  • Може би да, но да няма друго освен местни новини (7%, 1 Гласове)
  • Да, но без политика (40%, 6 Гласове)
  • Не, информирам се от фейсбук групите в града (0%, 0 Гласове)
Общо гласували: 15 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 65
почистване на Перчемлията

3 тона отпадъци събраха доброволци край Варна

18 доброволци от сдружение “Пауър Джъмп” и техни партньори, използвайки  високо-проходима техника и ремаркета, на 24 октомври успяха да съберат около 3 тона отпадъци, разхвърляни в горите на местност Перчемлията, над Аладжа Манастир, похвалиха се организаторите. Тези отпадъци са събрани от едно от незаконните сметища, намерени при обхода на горите в региона. В началото планът е бил да се изнесе пластмасата от горския терен на Перчемлията и да се предаде за рециклиране. Оказва се, обаче, че има не само пластмаса, но и значително количество едрогабаритни битови отпадъци. В почистването се включиха 18 доброволци, с четири джипа, 5 АТВ, 3 ремаркета и значителна подкрепа на важни партньори, гарантиращи ясният път на отпадъка след изнасянето то гората. Община Варна и сметоизвозващата фирма ЗМБГ осигуриха контейнери на място за общия отпадък и извозването му, а Еко Партнърс България подсигури специален транспорт за разделно събиране и извозване на пластмасата към мятото за рециклиране. ЦНСТ Изгрев участват  като доброволци, а хотел „Престиж“ и Бадр Груп безвъзмездно предоставят високо-проходимата техника. Акцията е повече демонстрационна, отколкото почистваща, споделят организаторите. Основната цел е да изкара на повърхността наболял проблем на града и д накара гражданите да търсят решение, за дас е съхрани природата. Следващата събота, 31 октомври, се планира почистване на плаж Черноморец заради Международния ден на Черно Море.

comment 0
visibility 80
медали

Варненски ученици с призове на Международната олимпиада по астрономия

Ученици от НАОП – Варна се окичиха с един златен, два бронзови медала и едно второ отборно място на  Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, която тази година се проведе онлайн от 25 септември до 24 октомври, съобщава Варна Утре. Благодарение на дистанционната форма на провеждане на олимпиадата, страните можеха да участват с по два отбора. Това даде възможност на още талантливи младежи да се включат в мащабния форум. Състезанието премина в три етапа: теоретичен, анализ на данни и наблюдателен. Участие взеха повече от 300 ученици от 35 държави. Българските младежи са с  два златни, два сребърни и четири бронзови медала и една почетна грамота. Сред медалистите са трима възпитаници на НАОП – Варна. Това са Маргулан Исмолдаев – златен медал, Тервел Стоянов – бронзов медал и Калина Георгиева – бронзов медал.

comment 0
visibility 62
Кампания Еко Училище

Образователна кампания „Еко Училище“ превзема Варна

Образователна кампания „Еко Училище“ се организира в детски градини и учебни заведения във Варна, съобщава varnautre.bg. Подрастващите ще могат да получат ценни познания за отпадъците. Ще научат как и защо е нужно да се прилага разделното изхвърляне на боклука, какво се случва с отпадъците , след като камиона ги извози, в какво се превръщат при рециклирането. Дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна и организацията по оползотворяване на отпадъци от опаковки „Еко Партнърс“ са организатори на кампанията.

comment 0
visibility 53
среща на директори и представители на Японска фондация

В няколко бургаски гимназии ще се учи японски език

В няколко гимназии в Бургас ще се изучава японски език. Това е обсъдено между директори на училища, представители на Община Бургас и Японска фондация, съобщават от администрацията на община Бургас. Предвид сложната ситуация в световен мащаб, планира се в началото обучението да започне в електронна среда. Японска фондация е държавна организация, която разпространява и популяризира японския език и култура. По време на срещата директорът на общинската дирекция "Образование" - Веселина Таралова, директорите на ГРЕ "Г.С. Раковски" - Радостина Георгиева, ПГЧЕ "Васил Левски" - Весела Иванова, на Английска гимназия "Гео Милев" - Жаклин Нейчева, на Гимназията по компютърно програмиране и иновации - Димитрина Тодорова, и зам.-директорът на ПГМЕЕ - Янка Стоянова сполиха интереса на учебните заведения, които ръководят, към изучаването на езика. Припомняме, че преди време в Бургас започна преподаването на други два азиатски езика – китайски и корейски.

comment 0
visibility 25
МВР протест

Протест на полицаите във Варна

Полицейските протести с настояване за увеличение на възнагражденията започват от днес, съобщава Varna24. Полицаите във Варна тази вечер поставят началото на поредицата протести в страната. Ще ги последват колегите им в Русе, Кърджали и Бургас  в следващите дни. В случай, че не бъдат удовлетворени исканията им, се планира национален протест в столицата, споделят от синдиката на МВР.

comment 0
visibility 24
Полицай

Варна дава старт на полицейските протести

Началото на протестите на полицаите ще бъде дадено от Варна, съобщава БНР. Служителите на МВР смятат, че трябва също да получат допълнително заплащане заради работа на първа линия в борбата с Covid – 19. Стана ясно, че полицаите не са сред всичките 34 администрации и служби, чиито заплати ще се увеличат с 30%. Те са на мнение, че не се цени труда им. Председателят на синдикалната федерация на служителите в МВР в Бургас Генади Тенев изрази мнение, че медиците и полицаите рикуват най-много в условита на пандемията. Мозина са заразени по време на изпълнение на служебните си задължения. Това включва служители на националната полиция, гранична полиция, пожарникари, жандармерия, КАТ и др. Протестите на служителите на МВР стартират във Варна от следващата седмица. Готови са за протест и в Русе, Кърджали и Видин. Уточняват се подробностите за Бургас. Национален протест на полицаите ще има на 8 ноември.

comment 0
visibility 17
училище

Музикалното училище във Варна затваря заради заразен ученик

Заради заразен с коронавирус ученик от 12 клас Варненското музикално училище е затворено, съобщава 24 часа. Днес в НУИ "Добри Христов" ще се направи пълна дезинфекция като учениците ще учат дистанционно. РЗИ Варна ще даде указания за карантиране на съучениците на заразеното момче. На 14 октомври, сряда, учебните занятия в училището ще бъдат възстановени без учениците, които трябва да останат под карантина. Според днешните данни, във Варна има 34 нови случая на коронавирус за последните 24 часа.